guzek hypoechogeniczny tarczycy

Serwis znalezionych fraz

filmytakie

Temat: prosba o interpretacje wynikow
On 2 Lut, 13:05, kk11 <k@gazeta.plwrote: PGP napisał(a): | Witajcie, | Ponieważ ostatnio kiepsko sie czuję, doradzono mi przebadanie | tarczycy. Dzisiaj odebrałem wyniki: | TSH - 1,500 uIU/ml  (norma 0,270 ... wymiar strzałkowy ciesni 4.2mm tarczyca prawidłowej wielkości. w części centralnej prawego płata od strony brzusznej widowczny hypoechogeniczny i homogenny guzek o wymiarach około 11.8x4.3x7.1mm poza tym tarczyca normoechogeniczna i homogenna okoliczne węzły chłonne niepowiekszone. Czy ten guzek to moze być coś poważnego? może to on powoduje podwyższone aTPO? Pozdrawiam
Źródło: topranking.pl/1849/56,prosba,o,interpretacje,wynikow.php



Temat: Wyniki (podejrzenie niedoczynności tarczycy).
Byłam dziś na USG - mam dwa guzki hypoechogeniczne "Tarczyca położona prawidłowo, nieznacznie powiększona w całości. Płat prawy ok. 56x23x19mm, płat lewy ok. 55x20x19mm, cieśń 3-6 mm. Echogeniczność miąższu dyskretnie podwyższona, mieszana. W środkowej części płata lewego guzek hypoechogeniczny 6x6x4mm, podobny w górnym biegunie płata prawego 7x6x4mm. Innych zmian nie znaleziono. Tchawica bez zwężeń i przemieszczeń. Nie uwidoczniono powiększonych okolicznych węzłów chłonnych."...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,71657070,71657070,Wyniki_podejrzenie_niedoczynnosci_tarczycy_.html


Temat: Guzki, a ból gardła
Guzki, a ból gardła Czy guzki mogą być przyczyną przedłużającego się i odpornego na leki bólu gardła? Podaję wyniki badań: USG tarczycy z 25.04.2008 Płat prawy o wymiarach 1,6 x 1,5 x 4,0 cm, objętość 5,0cm sześciennych Płat lewy o wymiarach 1,8 x 1,6 x 3,7 cm, objętość 5,8 cm sześciennych Cieśń o szerokości 0,3 cm Cała tarczyca niejednorodna, zawiera liczne drobne hypoechogeniczne ogniska, dodatkowo powierzchownie w płacie lewym widoczny jest mieszanej echogeniczności guzek o wymiarach 4 x 5 mm.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,107112091,107112091,Guzki_a_bol_gardla.html


Temat: Co to znaczy?
czy po leczeniu ziarnicy), to lepiej zrobic biopsję. Dziś na wypisach ze szpitala zobaczylam, ze w mimencie diagnozowania ziarnicy mialam robione rownież USG tarczycy. Opis wygląda tak: "Gruczoł tarczowy niepowiększony, normoechogeniczny. Aowbrębie lewego płata widoczna hypoechogeniczna zmaiana guzkowa 11 mm. Pozostały miąsz gruczołu jednorodny." Możecie mi napisac, co to znaczy?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,48359568,48359568,Co_to_znaczy_.html


Temat: pomóżcie mi podjąć decyzję
pomóżcie mi podjąć decyzję Mój lekarz stwierdził,że muszę się poddać operacji usuniecia tarczycy.najpierw miałam niedoczynność,później nadczynność teraz jest wszystko w normie,ale mam Hashimoto,a moje USG potwierdziło jego diagnozę,a co wy sądzicie o wynikach:obrysy tarczycy niezbyt równe.Struktura niejednorodna.W górnej bocznej części płata prawego hypoechogeniczny guzek słabo odgraniczony od otoczenia o wym.14*20mm.Podobny hypoechogeniczny guzek na pograniczu płata prawego i cieśni o Srednicy 12mm.W dolnej tylniej części płata płata prawego-guzek hyperechogeniczny słabo odgraniczony od otoczenia o średnicy ok.19mm.Podczas ostatniego badania lekarz stwierdził,że moja tarczyca jest twarda jak kamień i trzeba jak najszybciej usunąć. Bardzo się boję.proszę...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,48414454,48414454,pomozcie_mi_podjac_decyzje.html


Temat: przed wynikami biopsji... zwariuję chyba
przed wynikami biopsji... zwariuję chyba Witam was wszystkich, dopiero się zlogowałam. Jestem po biopsji guzków... czekam na wyniki. Strasznie się obawiam, że to może być rak. Moje guzkihypoechogeniczne, największy ma 2 cm. Cały miąższ tarczycy jest niejednorodny, hypoechogeniczny. Największy guzek jest lity, mam niedoczynność. Kiepsko się czuję, jestem senna, włosy wypadają mi garściami. Wykluczono u mnie chorobę Hashimoto. Nie mam...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,52005586,52005586,przed_wynikami_biopsji_zwariuje_chyba.html


Temat: Dwa guzki na tarczycy...
Dwa guzki na tarczycy... TSH 2,32 (0,4-4,0) FT4 1,52 (0,8-1,9) Kortyzol - 40 min po przebudzeniu: 29,2 (7-25) USG: ''Tarczyca położona prawidłowo, nieznacznie powiększona w całości. Płat prawy ok. 56x23x19mm, płat lewy ok. 55x20x19mm, cieśń 3-6 mm. Echogeniczność miąższu dyskretnie podwyższona, mieszana. W środkowej części płata lewego guzek hypoechogeniczny 6x6x4mm, podobny w górnym biegunie płata prawego 7x6x4mm. Innych zmian nie znaleziono. Tchawica...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,71800194,71800194,Dwa_guzki_na_tarczycy_.html


Temat: coś nie tak na USG
coś nie tak na USG 2 lata temu przypadkiem zdiagnozowano u mnie mały guzek w tarczycy o śr.5 mm. Miałam powtórzyć USG po roku. Zeszły się 2 lata i mam taki wynik: tarczyca w prawidłowym położeniu, wielkość w normie. W dolnej części płata prawego widoczny guzek hyperechogeniczny, z otoczką hypoechogeniczną, wewnątrz niejednorodny, bez cech zwmożonego unaczynienia, obecnie 7x8x10 mm. Poza tym w dole płata podobny, drobny guzek o śr. 4mm. Innych zmian w tarczycy nie stwierdzono. TSH mam w normie, wizyta u endorynologa na kwiecień. Czy powinnam się denerwować i pójść prywatnie? Czy to coś niepokojącego? Czemu te guzki się pojawiają i rosną? Lekarka od USG uspokaja, że są "niepodejrzane", ale czy to tak na 100% można stwierdzić na USG? Proszę o pomoc, bo...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,74725615,74725615,cos_nie_tak_na_USG.html


Temat: Nadczynnośc tarczycy u mojej żony
Nadczynnośc tarczycy u mojej żony Witajcie, piszę w imieniu żony. Przedwczoraj okazało się, że ma nadczynność tarczycy (TSH 0,005). Miała też robione badanie USG. Wynik: "tarczyca położona pośrodkowo, prawy płat wym: 40x12x15mm, w jego dolnej części wyodrębnia sie pojedynczy guzek hypoechogeniczny o śr. 12mm.cieśń szer 4mm. lewy płat o wym 48x15x14mm, w środkowej części widoxczne dwa drobne guzki hyperochegoniczne o śr 7mm i 5mm,dolna część plata o niojednorodnym rozkładzie echa -możliwy guzek w trakcie tworzenia". Na chwilę obecną czeka na kolejne badania tarczycy. Czy w tej chwili możecie rzucić jakąś radę, czy jeszcze...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,82552034,82552034,Nadczynnosc_tarczycy_u_mojej_zony.html


Temat: Napady padaczkowe a rak tarczycy
Napady padaczkowe a rak tarczycy od 2,5 roku podejrzewano u mejego taty padaczkę, nawet brał leki, mama zauważuła u niego problemy z przełykaniem, doszedł szum w uszach aż 2 tyg temu zdiagnozowano raka rdzeniastego tarczycy, znaczy chyba zdiagnozowano. Endykronolog po biopsji ( z której opisu zapamiętałam tyle że,3 guzki zimne w w górnych częściach obydwu płatów, hypoechogeniczne, największy 12 mm, (oksy..cośtam, ca...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,86247674,86247674,Napady_padaczkowe_a_rak_tarczycy.html


Temat: Niedoczynność?
wynik z USG tarczycy, Tarczyca prawidłowej wielkośći, normoechogeniczna, Cieśń wąska grubośći 2mm, Prawy płatma 14x16x44mm, lewy 12x16x45mm, w lewym płacie widoczny jest drobny 5mm hipoechogeniczny guzek, Tchawica bez zmian. wychodzi na to ze tarczyca jest prawidłowa?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,100996594,100996594,Niedoczynnosc_.html


Temat: skierowanie na biopsję tarczycy-mam obawy czy iść
skierowanie na biopsję tarczycy-mam obawy czy iść Dzisiaj robiłam USG tarczycy i wyszło : w środkowej części płata lewego nieostro odgraniczony guzek hypoechogeniczny z licznymi drobnymi zwapnieniami o wymiarach 8x6x9mm.Powyzej guzek...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,59922733,59922733,skierowanie_na_biopsje_tarczycy_mam_obawy_czy_isc.html


Temat: PROSZE POMÓŻCIE!!!!!!!!!!
PROSZE POMÓŻCIE!!!!!!!!!! Od 6 lat mam problemy z tarczycą leczyłam sie w innym mieście tam twierdzili że mam nadczynność brałam tyrozol przez 1.5 roku pózniej przez krótki czas letrox.Zaszłam w ciąże i było wszystko ok.Od niedawna zaczełam się czuć zle więc zrobiłam badania oto wyniki TSH-0.180 (0.490-4.670) FT4-1.02 (0.71-1.85) FT3-1.56 (1.45-3.48) Byłam też na usg oto opis Tarczyca symetryczna niepowiększona w części środkowej płata prawego przy torebce tylnej widoczny prawie bezechowy gładkościenny guzek 4na 3mm w części środkowej płata lewego gładkościenny hypoechogeniczny guzek wilkości 8na5mm z drobnymi zwapnieniami silnie unaczyniony ze wzmożonym przepływem położony w pobliżu CCA sin poniżej gładkościenny hypoechogeniczny guzek o wilkości 4na2mm miąższ tarczycy dobrze unaczyniony ze wzmożonym przepływem Poszłam z tym do endy a on to zupełnie zbagatelizował powiedział że...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,79021138,79021138,PROSZE_POMOZCIE_.html


Temat: Proszę o pomoc w ocenie moich wyników.
Proszę o pomoc w ocenie moich wyników. Witam. W 2006 roku stwierdzono u mnie niedoczynność tarczycy. Endokrynolog przepisał mi Eutyrox 50, ktory biorę do teraz. Od razu miałam zrobione usg. Wynik w dolnym biegunie prawego płata tarczycy przy powierzchni minimalnie uwypuklony na zewnątrz widoczny śladowo hypoechogeniczny, guzek 13x8, 5x19mm. Pozostały miąsz tarczycy jest o typowej strukturze i echogeniczności, w górnej granicy normy ... zmianie łagodnej: guzek przerostwy lub prosty gruczolak płata prawego tarczycy. Na koniec 2007 roku ponownie zrobiłam usg wielkość guzka o 1 mm większy, guzek dobrze ograniczony o identycznej jak pozostały miąsz tarczycy echogeniczności. Pozostały miąsz o typowej strukturze. Wielkość ogólna tarczycy mieści się w normie. Okoliczne węzły szyi i dołów nadobojczykowych nie są powiększone. Mam pytanie czy biopsję też powinno się robić...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,80594447,80594447,Prosze_o_pomoc_w_ocenie_moich_wynikow_.html


Temat: piszę w sprawie guzków tarczycy mojej mamy...
piszę w sprawie guzków tarczycy mojej mamy... Wczoraj mama robiła badanie usg. Wynik wyszedł taki, że ma dwa guzki, jeden "hipoechogeniczny guzek z cechami zwyrodnienia koloidowego w centrum 6x9mm" i drugi "hiperechogeniczny guzek 6x7mm". Wizyta u endokrynologa dopiero w połowie października, a ja się bardzo denerwuję tym faktem, że takie guzki są obecne. Czy ktoś bardziej doświadczony w takich sprawach, mógłby mi powiedzieć, czy te guzki są małe czy duże i czy kwalifikują się do biopsji. TSH mojej mamy wyszło od 0.4 do 4.0. Zupełnie nawet nie wiem jaka jest norma. Czy jest...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,28681639,28681639,pisze_w_sprawie_guzkow_tarczycy_mojej_mamy_.html


Temat: Tarczyca toksyczna
Tarczyca toksyczna Witam, wynik mojej biopsji to Hypoechogeniczny guzek o średnicy 2mm zlokalizowany w dolnej części lewego płata tarczycy. Obraz cytologiczny aspiratu odpowiada guzkowi o strukturze pęcherzykowej. Jestem juz po operacji i dowiedziałam się że to była tarczyca toksyczna ( nie wiem co ta nazwa oznacza) Lekarz przepisal mi Jodid 100 i Euthyrox 100. Moje wyniki TSH < 0,05 a norma to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,39932800,39932800,Tarczyca_toksyczna.html


Temat: Wyniki USG .....
Wyniki USG ..... Na USG tarczycy lekarz napisał siostrze takie coś: w dolnym biegunie płata lewego tarczycy słabo odgraniczony obszar hypoechogeniczny o wym. ok. 4,6 x 4,7 x 8,6 mm. Obok niego biegną naczynia tarczycy dolne - tętnica i żyła. Pozatym hypoechogeniczny obszar nie wykazuje wzmożonego unaczynienia w color Doppler w porównaniu z pozostałym miąższem tarczycy. Pozatym nie stwierdzono innych zmian ogniskowych o charakterze guzków litych ani zwapnień. Nie stwierdzono powiększonych węzłów chłonnych szyi. Co to może być? Wizytę u endo siostra będzie miała dopiero w przyszłym tygodniu ale martwimy się co to...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,40767453,40767453,Wyniki_USG_.html


Temat: Interpretacja wyniku usg tarczycy- prośba
Interpretacja wyniku usg tarczycy- prośba Witam mój tato (60 lat) miał wczoraj robione usg tarczycy ("przypadkowo", bowiem trafił do lekarza z innym problemem). Wynik: Tarczyca połozona prawidłowo. W górnej części płata prawego guz torbielowato- lity dobrze odgraniczony 15x9x16 mm. Wymiary prawy płat 61x21x23 Wymiar lewy płat 66x14x24 W górnej części płata lewego niejednorodny guz hypoechogeniczny 15x7x10 mm z drobnymi przestrzeniami płynowymi. Poniżej guzek torbielowato-lity o średnicy 9 mm oraz obok hypoechogeniczny guzek z drobnymi zwapnieniami o średnicy 9 mm. Tchawica nieprzemieszczona bez cech ucisku. Nie uwidoczniono powiększonych węzłów chłonnych wokół szyi. Lekarz dał ... po jej wynikach będzie można działać dalej). Czy są to duże guzki? Będę wdzięczna za wszystkie podpowiedzi.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,40798057,40798057,Interpretacja_wyniku_usg_tarczycy_prosba.html


Temat: USG tarczycy
prawym guzek o nisko zmniejszonej echogenicznosci 12 x 13,7... Wskazane badanie BACC (biopsja)... Ja takze nie mialam w przeszlosci zadnych problemow z tarczyca. Martwie sie tym mniejszym guzkiem. Wg. specjalisty chirurga,ktory mi robil USG jest on konieczny do zrobienia biopsji.. Mam nadzieje,ze guzki okażą sie bez komorek rakowych.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,43219536,43219536,USG_tarczycy.html


Temat: Pomoc w interpretacji wyniku z biopski?
Pomoc w interpretacji wyniku z biopski? Mam niedoczynność tarczycy. Przy tym wykonałam usg i biopsję. Wynik usg - w dolnym biegunie prawego płata tarczycy minimalnie uwypuklony na zewnątrz widoczny śladowo hypoechogeniczny guzek 13x8,5x19 mm. Pozostały miąsz tarczycy jest o typowej strukturze i echogeniczności, w górnej granicy normy co do wielkości. prawy płat 21x20x50mm-11cm3, lewy płat 18x18x49mm-7,8 cm3, cieśń 6,5x14x29mm-2,1 cm3. Okoliczne węzły chłonne szyji i dołów nadobojczykowych nie są powiększone. Wynik biposji - treść krwista i koloidowa,liczne rozsiane płaty i gniazda łagodnych tyreocytów oraz pojedyncze makrofagi. Obraz cytologiczny odpowiada zmianie łagodnej: guzek przerostowy lub prosty gruczolak płata prawego tarczycy. Proszę o informację czy taką biopsję należy powtarzać. Jeśli tak to co jaki czas. Te wyniki miałam wykonane 2 lata temu. Pozdrawiam Anna
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,55131369,55131369,Pomoc_w_interpretacji_wyniku_z_biopski_.html


Temat: Czy mam problem z tarczycą? Proszę o pomoc!
Witam ponownie. Jestem właśnie po usg tarczycy: W płacie prawym widoczny guzek lito kolidowy średnicy 8 mm, w lewym guzek hypoechogeniczny ok. 5x3mm. Czy przed wizytą u endo powinnam jednak powtórzyć...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,91225888,91225888,Czy_mam_problem_z_tarczyca_Prosze_o_pomoc_.html


Temat: USG- CZY MOZE TO BYC HASHIMOTO?
USG- CZY MOZE TO BYC HASHIMOTO? Bardzo prosze o interpretacje osoby, ktore sie orientują. USG Tarczyca dwupłatowa, polozona prawidłowo, nieco powiekszona( prawy płat -ok.5,5x1,8x2cm ; lewy 5x1,8x2,2 cm, cieśń grub.4mm; obj.19 ml ) W płacie prawym drobne hipoechogeniczne pole śr.3mm w górnym biegunie. W płacie lewym drobne guzki: w dolnym biegunie powierzchownie hipoechogeniczny śr.6mm ; w górnym biegunie hipoechogeniczny sr.4mm ; poza...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,92387291,92387291,USG_CZY_MOZE_TO_BYC_HASHIMOTO_.html


Temat: Wysokie aTG + rosnąca tarczyca
Wysokie aTG + rosnąca tarczyca Witam i bardzo proszę o radę, czy to może być Hashimoto? Wizytę u lekarza mam dopiero 12 maja, czy warto wykonać jeszcze jakieś badania? Wyniki: - ... charakterystycznej dla Hashimoto, jeden mały guzek hipoechogeniczny (3mm), wielkosc tarczycy zbliża się do granicy normy (63mm/59mm). Ostatnie USG robione w lipcu 2007 było ok - struktura jednorodna, płaty po 52mm. W...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,79257125,79257125,Wysokie_aTG_rosnaca_tarczyca.html


Temat: mam guzki tarczycy, bardzo się boję POMÓŻCIE
mam guzki tarczycy, bardzo się boję POMÓŻCIE USG tarczycy wykazało, że mam hypoechogeniczne guzki tarczycy. Jeden z nich został zakwalifikowany do biopsji. Lekarka mówi, ze z jej doświadczenia wynika, ze guzki...
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,18451757,18451757,mam_guzki_tarczycy_bardzo_sie_boje_POMOZCIE.html


Temat: USG
Witaj Alfa36! Oznacza to, że w obrębie lewego płata tarczycy wykryto u Ciebie guzek o średnicy 11 mm. Jest on hypoechogeniczny, czyli odbicie fali ultradźwiękowej odbieranej przez sondę USG nie jest prawidłowe-echogeniczność jest zmniejszona w stosunku do otaczających ją tkanek (w stosunku do normoechogenicznego-o prawidłowym oodbiciu fali ultradźwiękowej miąższu gruczołu tarczowego). Jaki to może być guzek? Nie jest to zmiana lita, tylko zawierająca w sobie płyn-a więc może to być: gruczolak pęcherzykowy albo guzek zwyrodniały drobnotorbielkowato albo guzek zwyrodniałoły torbielowato. To może być także zmiana nowotworowa. NIEZBĘDNE jest wykonania u Ciebie BIOPSJI tego guzka, aby określić jego charakter-złośliwy czy łagodny (miejmy nadzieję że to drugie). Badaniem komplementarnym, uzupełniającym do do USG jest scyntygrafia tarczycy- dużą wartość diagnostyczną ma scyntygraficzne wykazanie "gorącego" (o podwyższonym wychwycie znacznika izotopowego) charakteru guzka, co wyklucza w zasadzie proces nowotworowy; mniej rozstrzygające w tym względzie jest stwierdzenie guzka "zimnego" (nie wychwytującego znacznika).
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,48395765,48395765,USG.html


Temat: usg
Ja mialam podobnie.Najpierw wyszlo w tarczycy ognisko hypoechogeniczne,a pozniej u innego hyperechogeniczne.Ale bardziej wierze temu drugiemu, bo mial lepszy sprzet o wyzszej rozdzielczosci.Poza tym to najlepszy radiolog u mnie w miescie.No i wykryl poza tym jeszcze 3 guzki, ktorych nie zauwazyl ten pierwszy.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,12472033,12472033,usg.html


Temat: guzek na śliniance
guzek na śliniance W badaniu USG mam napisane : w prawej przyusznicy hypoechogeniczna struktóra owalna o wym 10x 8 mm w pierwszej kolejności węzeł chłonny własny ślinianki.Poza tyn węzły prawidłowe. Robiłam USG tarczycy która jest jak się okazuje w porządku a tu przypadkiem dowiaduję się o takiej sytuacji , co z tym robić , do kogo się zwrócić ?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,16008759,16008759,guzek_na_sliniance.html


Temat: Guzek tarczycy
Guzek tarczycy Mialam dzisiaj robione USG tarczycy i lewym placie wykryto guzek hypoechogeniczny 8x5mm. Jakie badania powinnam teraz wykonac? (Chce byc dobrze przygotowana do rozmowy z lekarzem rodzinnym)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,24133909,24133909,Guzek_tarczycy.html



Cytat

Absque suo non est et parva casa lare - i mały domek ma swego ducha opiekuńczego. (J. Kochanowski). (J. Kochanowski)

Meta